Regelmatig ontvangen we de vraag voor een geschikt graasmasker voor grote koudbloeden als een trekpaard, Percheron, Comtois, Duits koudbloed, Shires of Clydesdales etc. Ook deze paarden kunnen zeer gevoelig zijn voor het ontwikkelen van overgewicht. Ze zijn van nature al zwaar gebouwd en overgewicht wordt vaak pas laat ontdekt. Helaas is de huisvesting voor deze paarden lastig aan te passen en staan ze vaak 24/7 op de weide. Een lastige combinatie met graasmaskers.
Bij het gebruik van een graasmasker bij dit soort grote paarden, is het belangrijk om te realiseren dat zij in verhouding ook voldoende voeding binnen moeten krijgen. Door hun grotere lichaamsmassa hebben ze meer voeding nodig dan een regulier rijpaard of pony.
Veel standaard graasmaskers zijn ontworpen voor middelgrote paarden en kunnen daardoor relatief strenger uitpakken voor grote rassen. Een opening van bijvoorbeeld 3 cm, die voor een regulier paard een beperkte grasopname betekent, kan voor een trekpaard al snel te beperkend zijn. Dit komt doordat zij door hun bredere mond en grotere kaak minder efficiënt kleine hoeveelheden gras kunnen plukken. Hierdoor bestaat het risico dat ze moeite hebben om voldoende ruwvoer binnen te krijgen, wat kan leiden tot ongemak en mogelijk te snel gewichtsverlies.
Daarom is het belangrijk om goed te monitoren hoeveel een paard daadwerkelijk binnenkrijgt en of er voldoende aanvullende voeding wordt aangeboden. In sommige gevallen kan een iets grotere opening of een flexibeler masker een betere keuze zijn om een gezonde balans tussen gewichtsbeheersing en voldoende voeropname te behouden.
Grote koudbloeden brengen vaak extra uitdagingen met zich mee als het gaat om tuigage, en dat geldt ook voor graasmaskers. Door hun robuuste bouw en brede hoofd past niet elk masker even goed. Gelukkig zijn er een aantal opties die mogelijk geschikt zijn. In deze blog bespreken we drie graasmaskers die interessant kunnen zijn voor koudbloeden en geven we handige tips voor het passen en aanpassen.
Best Friend Deluxe Draft graasmasker
Dit masker is speciaal ontworpen voor grotere paarden en heeft een opening van ongeveer 3,3 cm. Het biedt een stevige beperking op de grasopname en zorgt ervoor dat het paard minder gras binnenkrijgt.
Kenmerken:
- Opening van circa 3,3 cm.
- Maximaal 8-10 uur per dag dragen; daarna is ruwvoer noodzakelijk (bij voorkeur een laag suikergehalte).
- Hooi eten met dit masker is niet mogelijk.
- De bodem van het masker is stevig en minder flexibel.
AS Das Pferd (maat L)
Een andere optie is het AS Das Pferd graasmasker, dat in maat L mogelijk geschikt is voor koudbloeden. Dit masker heeft meerdere gleuven in de bodem en wordt vaak gecombineerd met een inlegplaat om de tanden te beschermen en de beperking naar wens aan te passen.
Kenmerken:
- Meerdere gleuven in de bodem.
- Een inlegplaat wordt aanbevolen ter bescherming van de tanden.
- De beperking is met een normale inlegplaat iets milder dan de Best Friend, maar kan met een dieet-inlegplaat strenger worden ingesteld.
- Maximaal 8-10 uur per dag dragen.
- Hooi eten met dit masker is niet mogelijk.
ThinLine graasmasker (maat Large Horse/Draft)
Dit masker is flexibeler en geeft een meer natuurlijk graasgevoel. Echter, niet elke koudbloed past deze even goed. Soms moeten er aanpassingen worden gedaan aan het halster om het masker goed passend te krijgen. Een mogelijke oplossing is het verlengen van de bakstukken met behulp van een schoen- of zadelmaker.
Kenmerken:
- Opening van 3,5+ cm (effectief 3,8 cm).Kan langer gedragen worden dan de andere maskers, maar bij een koudbloed blijft de beperking in verhouding strenger dan bij kleinere paarden.
- Bij reguliere paarden kan dit masker 24/7 worden gedragen, en hooi eten is doorgaans mogelijk. Toch is het belangrijk om bij elk paard individueel te beoordelen of er voldoende voeding binnenkomt.
- De 2,5 cm opening lijkt te klein en zou te veel ongemak geven voor dit type paarden.
- Flexibeler dan de Best Friend, wat zorgt voor een natuurlijker graasgevoel.
- De bodem is minder stug dan bij de Best Friend, waardoor eten minder strikt wordt beperkt ondanks dat de grote van de opening dicht bij elkaar ligt.
Passend maken: waar op te letten?
Bij het ThinLine masker kunnen de flappen bijvoorbeeld net iets te kort zijn, waardoor de neusriem niet bereikt wordt. In dat geval kun je overwegen:
- Twee halsters aan elkaar te laten zetten door een schoenmaker.
- De bakstukken van een halster te verlengen, zodat de neusriem iets lager komt en het masker beter aansluit.
Bekijk graasmasker
Het vinden van het juiste graasmasker blijft altijd een kwestie van passen en eventueel aanpassen.
Conclusie
Voor koudbloeden zijn er verschillende graasmaskers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze hangt af van de mate van beperking die gewenst is en de mogelijkheden om de weidegang te beperken en hoe goed het past bij het specifieke paard. Welke optie uiteindelijk het beste werkt, blijft een kwestie van testen en observeren. Houd altijd goed in de gaten of je paard voldoende voeding binnenkrijgt.