NIEUW!
Inheemse bomenwaaier - Bolt's Biotoop
⇦Inheemse bomenwaaier - Bolt's Biotoop
Een handige bomenwaaier met 25 algemeen voorkomende inheemse boom- en struiksoorten die eetbaar zijn voor paarden. Met uitgebreide informatie over elke soort én kenmerken hoe je deze kunt herkennen. Ideaal als inspiratie bij het plukken én het planten! Samengesteld door Dorien Gysens van Bolt's Biotoop. (Foto's door Fakkel Fotografie)
Over de waaier
- Met een tekening van het blad met de belangrijkste eigenschappen om de soort te herkennen
- Met info over geschikte bodem, lichtbehoefte, gezindheidseigenschappen en biodiversiteit
- Met het bloeitijdstip visueel weergegeven
- Met foto's om de soort makkelijker te herkennen
- Met een handige klikring zodat je de pagina's van volgorde kan veranderen, of de infopagina's thuis kan laten
- Met handige tips over het planten en onderhouden van beplanting
Welke informatie tref je in de waaier
Bloei: Informatie over hoe de bloeiwijze van deze soort eruit ziet, en in welke periode de soort bloeit. Dit is handig bij het identificeren van een soort en als je rekening houdt met de bloeiboog van de bomen in je weide.
Licht: Sommige bomen groeien het liefst snel naar het licht en hebben dus een zonnig plekje (pionierssoorten), andere groeien liever op in de schaduw van andere bomen (climaxsoorten). Hiermee kan je rekening houden bij het kiezen van soorten voor een zonnig plekje, of net een plek waar veel schaduw is.
Bodem: De geschikte bodemsoort (klei, leem, zand) waarop de boom kan groeien en meer info over hoe vochtig, kalkrijk of nutriëntenrijk een bodem moet zijn om de soort een ideaal plekje te geven.
Vorm: Kan deze soort voorkomen als boom, struik, haag en/of houtkant? Dit is handig om te weten als je een boom of struik wilt, of als je net een haag wilt aanplanten in je weide.
Biodiversiteit: Weetjes over of deze boom waardevol is voor bestuivers (bijen en vlinders) of voor andere soorten die op deze soort vertrouwen in hun levenscyclus. Elke boom is waardevol voor de biodiversiteit, maar als je de biodiversiteit een maximale boost wil geven kan je best veel verschillende soorten aanplanten. Elke soort vormt voedsel of leefgebied voor specifieke soorten, dus hoe meer verschillende bomen, hoe meer verschillende soorten je kan aantrekken.
Gezondheid: Welke vitaminen, mineralen of nutriënten de soort bevat en voor welke kwaaltjes de soort (traditioneel) gebruikt wordt. Meestal geldig voor zowel mensen als paarden.
Specificaties
Aantal kaarten: 35 (dubbelzijdig gedrukt)
Afmeting: 16 x 9 cm
Dorien Gysens
Een gepassioneerd paardenhuisvestingsdeskundige met zeer brede opleidings achtergrond. Van bachelor diergeneeskunde tot Master Biowetenschappen Landbouw en Master Bio-ingenieurswetenschappen Bos- en Natuurbeheer. En daarbij nog vele cursussen. Middels haar advies en deze waaier wil zij het leven voor paarden en eigenaren net dat beetje meer geven.